Przepis na sułkowicką krzonówkę
Do ugotowania ok. 10 litrów sułkowickiej krzonówki potrzebne będą:
- Serwatka 8 litrów
- Chrzan tarty, sparzony 20 dkg + 1 laska chrzanu
- Kiełbasa – najlepiej swojska, 1 kg
- Boczek wędzony surowy 1 kg
- Łopatka wieprzowa 1 kg
- Zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
- Jajka 20 szt.
- Zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
- Żeberka wędzone 1 kg
- Jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
- Przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku
Przygotowanie:
- W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone + wędzony surowy boczek pokrojony w 0,5 cm kostkę (ok. 0,5 godziny).
- Po ugotowaniu ww. produktów dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obraną ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić.
- Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 min. Dodać lubczyk.
- Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku) – około 20 dkg. Nie gotować.
- Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem.
- Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
|