Przepis na sułkowicką krzonówkę 


Do ugotowania ok. 10 litrów sułkowickiej krzonówki potrzebne będą:

  • Serwatka 8 litrów
  • Chrzan tarty, sparzony 20 dkg + 1 laska chrzanu
  • Kiełbasa – najlepiej swojska, 1 kg
  • Boczek wędzony surowy 1 kg
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
  • Jajka 20 szt.
  • Zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
  • Żeberka wędzone 1 kg
  • Jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
  • Przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku

Przygotowanie:

  1. W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone + wędzony surowy boczek pokrojony w 0,5 cm kostkę (ok. 0,5 godziny).
  2. Po ugotowaniu ww. produktów dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obraną ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić.
  3. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 min. Dodać lubczyk.
  4. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku) – około 20 dkg. Nie gotować.
  5. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem.
  6. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.